- Idealen -

Zaterdag half 10 zaten wij Blikopenertjes in Adam bij de opening van de idealendag. Fijn om je te beseffen dat wij niet de enige zijn met idealen en dat je best de wereld in t klein kunt verbeteren met allerlei mooie projecten.

Op de school voor journalistiek hebben ze vanaf dag 1 geprobeerd het idealisme uit ons te rammen. 'Mijn doel is jullie tot op de grond af te breken en daarna helemaal opnieuw opbouwen', waagde een zichzelf zeer interessant vindende NOS-stakker de eerste les televisie te openen. Dat had hij natuurlijk net niet moeten zeggen en dat heeft hij geweten ook.

Laatst noemde een vriendin mij 'niet zo heel erg ambitieus.' Maar wat is ambitie? Een dure auto onder je kont en het werken bij verschillende op kijkcijfers geilende televisieprogramma's? Ik maak binnenkort kennis met een omaatje via een maatjesproject, die onlangs veel mensen heeft verloren en een beetje eenzaam is. De bedoeling is om er af en toe samen op uit te gaan. Blikopener Filmproducties verfilmt al een aantal jaar idealen van andere mensen. We hebben ertoe bijgedragen dat er jongerenfoyers zijn opgezet in Limburg en Rotterdam, door deze probleemjongeren te volgen en de beleidsmakers ermee te confronteren.

In mijn ideale maatschappij delen mensen, die wat dan ook kunnen missen-geld, aandacht, wat mij betreft een courgette van de moestuin, met elkaar. En ik draag mijn steentje daar op verschillende manieren aan bij. Dat noem ik best ambitieus.

Liefs van Mirja