- Thuiskomen met drie peren -

Wat als het leven van achter naar voren geleefd zou kunnen worden?! Dat wil zeggen, dat je –als je voor een belangrijke beslissing staat- je even in de toekomst zou kunnen kijken om erachter te komen hoe de beslissing uitpakt... Dat zou beslissingen nemen een stuk gemakkelijker maken. Ik heb nog nooit zoveel beslissingen genomen met een onzekere uitkomst als het afgelopen jaar. Tegelijkertijd heb ik nog nooit zo’n helder doel voor ogen gehad! Alleen… brengen de kleine stapjes die ik neem me ook in de richting van mijn gedroomde doel?

Ik raak in deze filosofische toestand door een filmproductie waar ik aan werk.  Ik mag –in het kader van mijn inmiddels afgeronde vakopleiding montage- een trailer maken over ‘de goede werken’ van Geert Naber. Geeft  heeft de afgelopen 25 jaar lang minimaal 3 bezoeken per jaar gebracht aan een aantal dorpen in Hongarije, om daar geld en goederen uit te delen. Hij deed dit in eerste instantie vanuit een religieuze overtuiging. Maar naarmate de jaren vorderden werden de reisjes steeds waardevoller, zowel voor de vrienden die hij daar maakte als voor Geert zelf. In 2010 reisde zoon Benny mee met zijn vader om met eigen ogen (en de camera) te zien wat zijn vader als zo’n 20 jaar lang in verhalen mee terug naar huis nam.

Resultaat is 3 uur observaties, interviews en beelden van een zoon die zijn vader probeert te begrijpen. Wat dreef hem, wat heeft hij bereikt, wat vind ik er eigenlijk zelf van? Ontroerend zijn de fragmenten waarin Bennys vader zijn trots probeert te verbergen, de soms scherpe vragen van Benny die neutraal probeert te blijven op momenten dat hij cynisch dreigt te worden, de onhandige maar warme begroetingen…

Ik heb een reis gemaakt naar Hongarije door de ogen van Benny en van dit materiaal maak ik nu een filmpje van 8 minuten. De grootste uitdaging is het vertellen van het verhaal dat tussen de regels door schemert en het zichtbaar maken van de vraag die boven het materiaal hangt: is het het allemaal waard geweest? Wat heeft een beslissing 25 jaar geleden genomen –ingegeven door een goddelijke interventie en een oude vrouw met 3 peren- voor gevolgen gehad? Wat waren de offers en wat zijn de opbrengsten?

Bennys vader zelf blijft heel nuchter. Hij deed het omdat hij goed wilde doen. En omdat hij met 57 jaar te jong was om achter de geraniums te gaan zitten. Het Oostblok lonkte, het avontuur riep. Omdat dit op zijn pad kwam en omdat hij vrienden maakte. Het werd een missie, waarmee hij zich kon vereenzelvigen.

De consequenties van zijn keuze 25 jaar geleden kon hij niet overzien, nog het resultaat van zijn werken. Maar ik leer van Geert Naber dat je soms gewoon moet doen, goddelijke interventie of niet! Dus ik zet elke week een stapje op weg naar de vervulling van mijn droom documentaires te maken die er toe doen, die het verschil maken. En achteraf zal ik pas weten wat al deze kleine stapjes hebben opgeleverd.

Maar vooralsnog kan ik met de onzekerheid van iedere stap leven, zolang ik het gevoel blijf houden dat ik de juiste weg bewandel!   

Groetjes van Charlotte