- Werkverslaving -

Het einde van mijn vakantie confronteerde me keihard met mijn werkverslaving en mijn veranderde werkomstandigheden. Op mijn eerste officiele werkdag ging in mij volautomatisch de knop om: 'Ik moet weer naar mijn werk. Er wordt op mij gewacht. De vakantie zit er weer op. Waar is mijn laptop en de autosleutels? Ik ben om 9 uur op kantoor!'  

Hoewel..... Zo ging het de afgelopen vijftien jaar. Maar dit jaar is alles anders. Er wordt niet op mij gewacht, ik wacht op mezelf. Er is geen plek waar ik heen moet, er zijn geen collega’s om de vakantie mee door te nemen (behalve Mirja natuurlijk, maar zij is as we speak schildpadden aan het redden in Costa Rica), geen verplichtingen of echt  moeten. Het maakte me onrustig en ontevreden. Tijd dus om even diep adem te halen en contact te maken met mijn drijfveren.

Op onze wc hangt een Happinezkalender. Al mokkend viel mijn oog op een tekst van Eckhart Tolle: “Als je vriendschap sluit met het huidige moment voel je je overal thuis, waar je ook bent. Als je je niet thuis voelt in het Nu maakt het niet uit waar je heen gaat, want je neemt overal je onbehagen mee naartoe’. De tekst raakte een gevoelige snaar. Wat was de dieper liggende oorzaak van mijn groeiende gevoel van onbehagen. Waarom had ik moeite de situatie zoals hij zich Nu aan mij voordeed te accepteren?

Ik realiseerde me dat het doorbreken van patronen –met name patronen die verbonden zijn met het Ego, zoals werk- tijd kost. Dat ik door een proces ga dat lijkt op afkicken. Ik (lees: mijn ego) was jarenlang verslaafd aan werken. Aan het gevoel van eigenwaarde dat het me gaf. Nu ik mijn werk zelf vorm moet geven en er niemand ‘op me zit te wachten’ (op een aantal dierbare opdrachtgevers na dan), zal ik oude overtuigingen los moeten laten. En thuis moeten komen in het Nu. Een mooie opdracht om het komende jaar mee aan de slag te gaan.

Niet meer werken omdat het moet, maar omdat kansen geeft invulling te geven aan dat wat ik vind dat ik te doen heb in dit leven. Blikken openen, mensen raken met onze producties, samen werken met inspirerende ondernemers en opdrachtgevers, maar vooral een steentje bijdragen aan een samenleving waar mensen handelen vanuit hun hart en hun geweten.   

Grz Charlotte